Atlàntropa, el projecte fallit de Herman Sörgel per unir Europa i Àfrica assecant el mar Mediterrani

L’enginyer alemany Herman Sörgel el 1929 va planificar la construcció d’un immens dic a Gibraltar amb la idea d’unir Europa i Àfrica assecant el mar Mediterrani, aquest projecte fallit va rebre el nom d’Atlàntropa. Un dels somnis més colossals mai realitzats per l’ésser humà i que per sort no va tirar endavant perquè hagués estat la ruïna i la defenestració de l’ecosistema de milers d’animals.

A Herman Sörgel li va passar pel cap que dessecar la Mediterrània era una de les millors coses que podia fer una Europa superpoblada. Així, va desenvolupar el seu projecte Atlàntropa que consistia a crear una gran presa que ajuntés les columnes d’Hèrcules i convertís l’estret de Gibraltar en la central hidroelèctrica més gran  del món. El tancament de la connexió entre l’Atlàntic i la Mediterrània faria emergir més de 600.000 km² de terreny i Àfrica i Europa que serien connectades per terra i ferrovia.

 

 

Per a Sörgel, amb Atlàntropa acabaria l’atur, la superpoblació i la crisi energètica. Va probar de vendre el seu pla a Hitler i Mussolini, però a cap li va agradar la idea que els africans arribessin a Europa sense arriscar la vida a la Mediterrània. Ni Mussolini volia canviar de lloc els seus ports, ni Hitler volia alterar els seus plans de domini d’Europa.

El dia de Nadal de 1952 va dictar una conferència sobre les bondats del seu projecte a la universitat de Mònaco de Baviera. A la sortida, quan anava en bicicleta per una avinguda semi deserta, un automòbil li va passar per sobre, dos dies després el van enterrar.

Per ampliar informació sobre aquest projecte tan surrealista us recomanem un interessant documental alemany de 60 minuts del director Michael Morales titulat Der Traum vom neuen Kontinent.