G.I. Joe, el complex origen de la franquícia de figures d’acció que ens va robar el cor als anys 90

 

La franquícia americana G.I. Joe durant la seva dilatada trajectòria ha passat per diverses etapes conceptuals i de creixement, pel que poder-ne investigar l’origen no ens ha resultat gens fàcil degut a la multitud d’informacions confuses i contradictòries que corren per la xarxa. Però després d’hores navegant i contrastant fonts, sobretot nord-americanes, hem pogut donar a llum aquest petit homenatge a una de les franquícies més brillants de la nostra història, i a la que li seguim tenint un afecte especial.

 

Les figures d’acció G.I. Joe van ser comercialitzades per MB Espanya a partir de l’any 1988 al nostre país

 

La història de la franquícia G.I. Joe té com a punt d’origen la figura del novaiorquès Stanley Weston, pare del concepte “figures d’acció”. Weston nascut a Brooklyn el 1933, va servir a l’exèrcit nord-americà poc després de la guerra de Corea. En retornar a la ciutat de Nova York va trobar feina com a creatiu a l’agència de publicitat McCann Erickson, i la va poder compaginar amb els seus estudis universitaris nocturns a la Universitat de Nova York.

 

 

Va ser l’any 1960 amb el boom de la línia de figures Barbie de Mattel (nascudes el 9 de març de 1959) quan Weston va detectar que els nens eren un mercat inexplorat per a la indústria dels ninots articulables, després de veure com molts d’ells acabaven jugant amb la figura de Ken al no disposar de cap altra alternativa. Així doncs la seva ment creativa es va posar en marxa i va concebre per primer cop la idea d’una figura d’acció militar totalment articulable que seria comercialitzada amb escassos recursos i materials força rudimentaris per la seva modesta companyia, Weston Merchandising.

Les vendes no van ser les esperades, i el 1963 Weston va decidir treure millor redit del seu treball oferint-lo a la companyia Hassenfeld Brothers (renombrada com a Hasbro l’any 1968), la qual li va pagar 100.000 dòlars de la època per la patent. Just en aquell precís moment la companyia localitzada a Rhode Island, fundada pels 3 germans de descendència polaca (per part d’avi), Herman, Helal i Henry Hassenfeld, havia estat l’escollida per Metro-Goldwyn-Mayer Television per a desenvolupar una línia de figures de la sèrie de televisió The Lieutenant (1963-1964). Pel que els creadors del mític Mr Potato, no van dubtar en comprar la línia de ninos creada per Weston Merchandising, per a poder fer front a la comanda encarregada per la famosa productora de Hollywood.

 

 

En plena fase de desenvolupament de les figures, Metro-Goldwyn-Mayer Television, va decidir no renovar The Liutenant per una segona temporada, posant fi així a la sèrie de televisió/cinema amb el capítol número 29. Hassenfeld Brothers davant la cancel·lació del contracte va decidir no renunciar a tota la feina feta fins aquell moment, i creà una franquícia que s’anomenaria G.I. JoeEls primers prototips, abans del bateig amb el nom definitiu, van ser anomenats originalment “Rocky” (soldat marine paracaigudista) “Skip” (mariner) i “Ace” (pilot).

Però abans d’aquests prototips, va existir una maqueta 100% acabada del que seria el model Rocky, tallada a mà el 1963 pel dissenyador de les famoses primeres figures, Don Levine de Providence (Rhode Island), la qual es va vendre el juliol de 2003 per 200.001 dòlars, quasi 400.000 menys del que estava previst, durant la Heritage Comics Auctions  de Dallas.

 

 

Aquell dia també es van posar a la venda desenes de productes originals i històrics de la saga G.I. Joe, a més d’obres d’art de la col·lecció personal de Levine, com aquest esbós del que seria la figura definitiva de les figures d’acció.

 

 

Posteriorment a tot el procés creatiu i definició del producte final que seria posat a la venda, naixerien, per fi, les primeres quatre figures G.I. Joe comercialitzables. Feien 30,48 cm d’alt, disposaven de 21 punts d’articulació (basades en figures de fusta del sector tèxtil), i representaven a cada un dels quatre cossos de defensa dels EUA, aquests eren: USAF, NAVY, ARMY i MARINES. Aquestes revolucionaries figures d’acció militars vestien els seus uniformes oficials, intentant ser fidels als reals, i anaven equipades amb les seves corresponents armes.

 

 

Però qui va ser el pare del joc de paraules G.I. Joe? La resposta no admet dubtes, va ser creat per David Breger (que firmava les seves vinyetes sota el curiós pseudònim Sgt. Dave Breger), al qual se li va encarregar la creació d’un còmic per als militars dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial que va ser publicat el 17 de novembre de 1942 a la revista militar Yank, i al diari Stars and Stripes, amb el títol G.I. Joe. Aquest joc de paraules significa Government Issue (problema del govern), Joe (així eren anomenats els soldats americans popularment durant la Segona Guerra Mundial).

 

 

Però segons els germans Hassenfeld i el director creatiu Donald Levine aquest còmic no va ser el que els va inspirar, sinó que va ser el film The Story of G.I. Joe, també conegut com Ernie Pyle’s Story of G.I. Joe, amb Robert Mitchum com a estrella d’United Artists, dirigida per William Wellman i estrenada el 1945.

 

 

Hassenfeld Brothers després de tota la odissea viscuda es va prendre el tema de la pirateria molt seriosament al veure que sorgien imitadors del seu producte, així que tot i trobar-se amb l’impediment lògic de no poder registrar un nino amb figura humana, se les va idear per protegir la seva creació. Va decidir serigrafiar al costat dret de cada figura el nom de la franquícia, va afegir una cicatriu a la galta dreta dels ninos, i una altra (no intencionada en primera instància)  a la part inferior del polze. La marca G.I. Joe va ser usada en figures per primer cop el 1965, tot i que no va ser aprovada pel registre de patents i marques d’Estats Units fins a finals de 1966. L’any 1967 les figures G.I. Joe van accedir finalment al mercat (minorista), per primer cop en la seva història.

 

 

Els anys següents Hasbro va produir i promocionar aquestes joguines amb l’eslògan d'”America movable fighting man”, tot i que no va ser molt efectiu ja que a principis dels anys 70 l’interès per aquestes figures d’acció va decréixer i molt… I ho va fer fins al punt que la companyia va decidir donar-li un enfocament menys militar i més aventurer, per així poder competir contra Big Jim i Tarzan de Mattel. Així va néixer la línia “Adventure Team“, que va aconseguir mantenir viva la franquícia però no per molt… ja que l’any 1976 el fenomen G.I. Joe estava pràcticament mort, i és que van ser uns anys difícils per a les companyies de joguines a causa de les restriccions polítiques de l’època, que van haver de vendre pràcticament de forma il·legal el seus productes.

 

 

El 1982 havent sobreviscut a un coma profund, les joguines van lliurar-se de restriccions sota el mandat de Ronald Reagan, i Hasbro va decidir que era el moment de fer un últim intent per reflotar als oblidats G.I. Joe però amb un altre enfocament. Van reprendre la temàtica militar i van reduir la mida de les figures seguint la nova “moda” de la indústria de les figures d’acció (en gran part obligada per la crisi del petroli) iniciada per la companyia Kenner amb la seva exitosa línia de figures de la saga cinematogràfica Star Wars. La seva mida estàndard (amb la que vàrem jugar al nostre país quan érem petits i que encara es manté) va passar a ser de 3,75 polzades (9,5 cm) per així poder fabricar vehicles també acords a aquesta mida. Les figures es venien en blísters llampants a un preu econòmic i els vehicles en caixes que variaven de preu segons la seva grandària i complexitat. Es van crear els dolents de la saga (l’organització terrorista Cobra), obtenint així un fil argumental consistent i dos bàndols ben diferenciats.

 

 

Cal esmentar que al Regne Unit i Portugal les figures G.I. Joe es van comercialitzar com a Action Force, amb motlles de l’empresa Palitoy, creadora d’aquesta línia independent de figures. Posteriorment Hasbro va comprar aquesta companyia britànica, i va començar a utilitzar motlles de G.I. Joe per a fabricar les noves figures Action Force.

 

 

Així doncs recapitulem una mica,  la línia de joguines fins arribar als nostres dies ha passat per les següents encarnacions. Algunes d’elles relacionades entre si:

G.I. Joe (1964-1969)
G.I. Joe Adventure Team (1970-1978)
G.I. Joe: A Real American Hero (1982-1994)
G.I. Joe: Hall of Fame (1992-1994)
Sgt. Savage and the Screaming Eagles (1995)
G.I. Joe: Classic Collection (1995-2004)
G.I. Joe Extreme (1996-1997)
G.I. Joe: Toys R Us Exclusives (1997-1998)
G.I. Joe: Timeless Collection (1998-2003)
G.I. Joe: The Real American Hero Collection (2000-2002)
G.I. Joe vs. Cobra (2002)
G.I. Joe vs. Cobra: Spytroops (2003)
G.I. Joe: Valor vs. Venom (2004-2005)
G.I. Joe: Sigma 6 (2005-present)
G.I. Joe edició 25 aniversari (2007-present)

I fins aquí la complexa història de l’origen de les figures d’acció G.I. Joe i els seus multiples protagonistes.Esperem que hagueu pogut gaudir de l’article tant com nosaltres redactant-lo, i recordeu que la millor manera d’agrair la nostra feina, és compartint-la! Us recomanem que si voleu ampliar la informació de la història de la franquícia G.I. Joe a Espanya, llegiu aquest article del blog GijoeSpain.