Records Televisius Vol.6: “The A-Team”

 

The A-Team és una sèrie de televisió nord-americana, protagonitzada per George Peppard, Dwight Schultz, Dirk Benedict i Mr. T, emesa originalment per la cadena NBC, des del 23 de gener del 1983 fins el 8 de març de 1987. Al nostre país va ser emesa pels canals TVE i Antena 3, oferint-la repetides vegades durant els anys 80 i 90, fins a l’actualitat.

L’argument de la sèrie de “El equipo A” (la “A” venia donada pel nom de l’equip quan eren militars, Equip Alpha), ens traslladava al 1972, quan quatre dels millors homes de l’exèrcit nord-americà que formaven un comando, van ser empresonats per un delicte que no havien comès. El grup comandat pel coronel John “Hannibal” Smith, acompanyat pel capità H. Sr. Howling Mad Murdock, el tinent Templeton Peck Faceman, i el sergent Bosco Albert B. A. Baracus no va trigar a fugar-se de la presó en la qual es trobaven captius.

 

 

“Gran part del secret de El Equipo A estava en la perfecta interacció entre els seus personatges principals”

 

John “Hannibal” Smith (George Peppard) és un veterà de la guerra del Vietnam que rep el seu sobrenom en honor del famós general cartaginès. A més Smith és un destacat estudiós de la guerra i sempre està a punt per actuar. La seva frase més coneguda és “M’encanta que els plans surtin bé”.

El capità H. Sr. Howling “Mad” Murdock (Dwight Schultz) es fa passar per un malalt mental i és un expert pilot d’avions de guerra i helicòpters, que va realitzar missions a Vietnam que sol discutir amb el seu company Baracus. Està internat en un hospital psiquiàtric i a l’hora de les missions, els seus companys el solen ajudar a escapar.

El tinent Templeton Peck Faceman (Tim Dunigan, Dirk Benedict) és un sex símbol que s’encarrega de proveir a l’equip de material difícil d’aconseguir mitjançant l’ús de l’estafa. Al nostre país es va utilitzar l’àlies Fènix. En el primer capítol de la primera temporada (El poble de Santo Río Blanco), l’actor que encarnava al personatge era Tim Dunigan però va ser immediatament substituït per Dirk Benedict ja que els productors pensaven que Dunigan era massa jove per encarnar un veterà de la guerra del Vietnam.

I per tancar la presentació dels personatges cal destacar el que s’acabaria convertint en la icona de la sèrie, el sergent Bosco Albert (B. A.) Baracus, M.A. a Espanya (interpretat pel popular esportista de lluita lliure Laurence Tureaud, conegut internacionalment com a Mr. T.) el qual malgrat la seva força i mal caràcter, té por a volar, el que ocasiona problemes a la resta de l’equip. No es porta bé amb Murdock, del qual desconfia sempre i a sobre l’insta sempre que pot a traslladar-se en avió per a segons quines missions. M.A. és sedat en la majoria de viatges en avió i helicòpter pels seus companys.

 

 

Per la seva sort en la majoria d’episodis l’equip es traslladava en la mítica furgoneta negra amb una ratlla vermella, la qual s’ha convertit amb el pas del temps en un autèntic objecte de col·leccionista i de culte, tant que hi ha hagut nombroses subhastes a eBay per suposats models originals a preus desorbitats.

 

 

El format dels capítols de la sèrie The A-Team era pràcticament sempre el mateix, uns civils normals i corrents tenien un problema més o menys greu, el que feia que busquessin a L’Equip A perquè els ajudessin. Sempre aconseguien l’ajuda, no sense abans deixant que Anibal inspeccionés als implicats amb alguna disfressa estrambòtic i els deixés anar la frase “Enhorabona, han contractat a l’Equip A“. El capítol solia solucionar-se amb una actuació per part de l’equip que desencadenava tirs, explosions i cotxes volant, tot sempre ajudat amb algun giny que construïen ells mateixos amb les seves mans a l’estil MacGyver. 

Curiosament en una sèrie bèl·lica i d’acció com El Equipo A no moria ningú, ni tampoc es veia gairebé mai una gota de sang, dos fets que amb la moral actual es podrien interpretar com el blanqueig de la violència o senzillament una sèrie d’acció de perfil baix per a tots els públics. El seu gran èxit al nostre país no va passar desapercebut pels seus productors, que fins i tot van acabar contractant a una de les actrius espanyoles més famoses d’aquell moment, Ana Obregón, per a aparèixer en un capítol.