Adam Rainer, la història del misteriós home que va passar de nan a gegant sense cap explicació

L’austríac Adam Rainer, nascut el 1899 i mort el 1950, ha estat l’únic cas documentat de persona que ha sofert nanisme i gegantisme al llarg de la seva vida. L’any 1920 amb 21 anys Rainer mesurava només 1 metre i 18 centímetres, però per raons inexplicables el seu cos va començar a créixer sense parar, i amb 31 anys ja mesurava 2 metres i 18 centímetres! Degut als seriosos problemes provocats en el seu organisme per aquesta estranya situació, Rainer va haver de viure la resta de la seva vida en un llit sense poder desenvolupar una vida digna. L’any 1950 el sofriment va acabar quan la mort se’l va emportar, els metges van certificar que la seva altura era de 2 metres i 34 centímetres. El seu cas apareix en mode de petit homenatge en el llibre Guinness dels rècords mundials no com l’home més alt de l’historia, però sí com el que va tenir l’altura més variable.

Adam Rainer va néixer a la ciutat austríaca de Graz el 1899 i els seus pares eren d’estatura mitjana. Quan va esclatar la Gran Guerra Adam tenia 15 anys i va intentar allistar-a l’exèrcit, però va ser rebutjat per la seva insuficient alçada. La seva frustració va augmentar quan els metges el van certificar oficialment com a persona nana quan va complir els 19.

 

 

Què li va passar a Rainer? Per la falta de mitjans i documentació sobre el seu cas només podem oferir diverses hipòtesis. La més habitual en els casos de gegantisme és que es desenvolupi durant la infantesa un tumor a la glàndula en la qual es genera l’hormona del creixement (hipòfisi), però el cas de l’austríac és extremadament rar. Dos doctors que el van examinar entre 1930 i 1931 van concloure que patia també acromegàlia, una malaltia provocada per un tumor a la glàndula pituïtària que va fer que segregués hormones del creixement en grans quantitats, el que li va produir el sobrecreixement de mans i peus, a més de tenir una mandíbula prominent i uns llavis molt gruixuts.

Adam va ser operat i aconseguint que el ritme del creixement remetés, però aquesta cirurgia va arribar massa tard, ja que havia estat augmentant la seva altura durant una dècada. Amb el temps va perdre la visió en un ull i l’audició en una oïda, alhora que la deformació de la seva columna es va convertir en una cosa irreversible, el que li va confinar definitivament en el seu enorme llit.

El pobre Rainer va passar bona part de la seva vida sense poder valer-se per si mateix i va viure en una residència de gent gran fins que va morir amb 51 anys. És també l’únic home al llarg de la història que ha passat de ser nan a ser gegant i un exemple increïble del que pot arribar a ser capaç el cos humà.