Clàssic del mes, vol. 15: “R-Type”

 

Es tractava de la dècada dels huitanta, però el clàssic d’Irem va traslladar els jugadors al segle XXVI per a combatre-hi l’exèrcit Bydo. Un mite dels “matamarcians”, tant en recreatives com en consoles domèstiques.

Durant els primers anys del videojoc, el shoot’em up era un dels gèneres més populars i exitosos. Space Invaders (1978), malgrat la seua naturalesa estàtica, resultà molt influent en la posterior eclosió dels jocs de tirs amb scroll horitzontal. En aquesta categoria, inaugurada per Scramble (1981), dues sagues destaquen per sobre de la resta: Gradius i R-Type.

 

 

R-Type arribà el 1987, un parell d’anys més tard que Gradius i, com aquest, va gaudir d’un immens èxit. L’obra de la companyia japonesa Irem oferia un alt ritme de joc i una dificultat encara més elevada. Com a bon representant del gènere, aquest títol es dividia en fases d’incessants combats, durant les quals l’usuari havia de sobreviure amb la seua nau fins a l’encontre amb l’enemic de final del nivell.

L’avanç en R-Type estava determinat per la capacitat del jugador per a memoritzar els patrons d’aparició i atac dels enemics, i també per l’habilitat de moviment en espais reduïts. Convencions del gènere que el títol d’Irem ajudà a consolidar, a més d’establir-ne de noves, com el tir carregat o la càpsula de força, que podia col·locar-se davant o darrere de la nau (per a protegir-la o contraatacar per l’esquena, respectivament), i que afegia un nou factor tàctic entre el caos.

 

 

A pesar que R-Type troba el seu origen als salons recreatius, ha rebut diverses conversions a sistemes domèstics, amb translacions tan notables com les aparegudes a PC-Engine o Sega Master System. Hui dia podeu jugar-lo, fins i tot, als dispositius iOS i Android. Per a consoles més actuals, disposeu de R-Type Dimensions, que inclou els R-Type i R-Type II originals, a més d’una remasterització a la qual podeu accedir amb només polsar un botó durant la partida. Aquesta compilació es troba disponible per a Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, Nintendo Switch i PC.

 


—————–
David Pedrós