Clàssic del mes, vol. 9: Tomb Raider

 

El primer viatge de Lara Croft va marcar un abans i un després en el gènere de les aventures en tres dimensions però, vint-i-tres anys més tard, el seu llegat és ben visible en el món del videojoc en general.

A finals de 1996, l’empresa britànica Eidos publicava Tomb Raider, una aventura de plataformes i acció en 3D. Desenvolupada per Core Design i apareguda primer a Sega Saturn i PlayStation, no tardaria massa a ser aclamada pel públic i reconeguda com una obra mestra per la crítica de l’època.

I és que Tomb Raider resultà ser un títol revolucionari en molts aspectes. Juntament amb Super Mario 64, assentà les bases de la transició dels jocs de plataformes a les tres dimensions però, a més a més, aportà elevades dosis d’acció i resolució de trencaclosques al conjunt.

Algunes de les majors virtuts del joc les podem trobar al disseny de nivells, amb exemples tan diferents com el de Lost Valley, Palace Midas i el vertical St. Francis’ Folly; o a la composició d’una banda sonora que apareixia en els moments de major intensitat per a afegir-hi tensió i sensació de perill. No obstant això, el seu major encert el trobem en la protagonista.

 

 

Lara Croft és un dels primers exemples de personatge de videojoc que en transcendeix les barreres per a conviure també amb el cinema, la música o la publicitat. L’arquèologa va esdevenir un dels emblemes més recognoscibles de PlayStation i ha donat peu a una prolífica saga de videojocs, així com de pel·lícules. Al joc original, es tractava d’una protagonista amb una versatilitat mai vista fins aleshores ja que, gràcies a un complex control, podia caminar, córrer, saltar, nadar, escalar o disparar, totes accions imprescindibles per a afrontar-hi els nivells amb èxit. Els escenaris eren immensos, precisament perquè les possibilitats de Lara també ho eren.

Podeu descarregar Tomb Raider des de PlayStation Store per a jugar-lo a PS3, PSP i PS Vita. També el podeu trobar a Steam, actualment a un preu de 0,97€. Una gran ocasió per a reviure un dels moments àlgids de la història del videojoc.

 

—————-
David Pedrós