El curiós fenomen de les “boles de neu de platja”

 

El fenomen de les “boles de neu de platja”, per molt estrany que sembli i encara que no tingui actualment cap terme meteorològic que el defineixi, és ben natural i acostuma a tenir lloc quan hi ha nevades molt fortes prop de grans llacs i oceans en zones fredes. La seva espectacularitat visual fa que sigui un gran reclam turístic, sobretot per als habitants de zones properes on succeeix aquest estrany fenomen meteorològic que acostuma a ser força puntual.

 

La neu transformada en gel arriba en forma de bola gegant a la costa gràcies al moviment de les ones

 

Al llarg de l’any, i sobretot a les zones més fredes del planeta, milers de boles de gel amb el cor de neu i de la mida d’una pilota de futbol s’amunteguen a les platges en un dels espectacles visuals més fascinants. Segons l’agència meteorològica sueca SMHI, això passa quan la neu tova acumulada roda una vegada i una altra moguda pel vent vora la costa. D’aquesta manera les boles de gel es modelen de manera similar al procés d’erosió de les pedres, lluint d’aquesta espectacular forma.

 

 

Algunes de les últimes zones del planeta Terra que han pogut gaudir de l’espectacle visual de les” boles de neu de platja” han estat el golf de Finlàndia, la costa de Sibèria i el llac Michigan, entre els anys 2014 i 2016.