Guia definitiva per la compra d’un televisor 3D

Si teniu curiositat o esteu plantejant-vos la compra d’un televisor 3D abans de tot haureu de saber què és el que necessiteu i què us convé. Per tal d'orientar-vos, abans de començar a buscar models, marques i escoltar a tot tipus de venedors, a continuació us detallem quins passos heu de seguir per a tal de no errar en l’elecció final i que la vostra compra sigui la més adequada a les vostres necessitats.

Plasma o LED/OLED o LED/OLED corb
El plasma aconsegueix millor qualitat d'imatge mostrant contingut 3D en alta definició al 100% de les possibilitats. El problema és que la majoria de models són de 40 polzades com a mínim, són molt cars, i consumeixen i duren menys que els LED/OLED, en canvi aquestes són la opció més econòmica i tenen la millor relació qualitat-preu, a part de disposar de més alternatives. El LED/OLED corb tot i ser d'última generació també té desavantatges importants com la perspectiva des d'on l'estiguis veient, pel que podriem dir que està al nivell del pla.

Mida de la pantalla
Si no volem sofrir problemes de salut serà molt important escollir bé la mida de la pantalla. Els experts aconsellen que la situem a una distància mínima, per exemple 2,43 metres per a un televisor de 32 polzades. Per internet podeu trobar fàcilment demés informació sobre aquest aspecte.

Connexions HDMI i USB
És imprescindible que el televisor tingui un port HDMI 1.4 per transmetre àudio i vídeo en alta definició, veure pel·lícules en 3D, connectar una videoconsola o un disc multimèdia amb continguts en 3D. També és interessant que es pugui connectar a internet per accedir a continguts online i actualitzar el seu firmware, i que disposi de connectors USB.

3D Actiu o Passiu
El 3D passiu és idoni per a famílies numeroses ja que les ulleres són molt més econòmiques i compatibles amb qualsevol model. Tot i que és el mateix 3D que s’utilitza en la majoria de cinemes convencionals, la qualitat és inferior a la del 3D actiu. El 3D actiu és el més car, però el que ofereix la millor experiència. Cada marca té el seu model, i necessiten ser recarregades, ja que es sincronitzen amb l’emissor de la televisió. Les que utilitzen pila són les més econòmiques, mentre que les recarregables surten més cares.

tv-uhd

Lector d’arxius MKV, MP3 i JPG
Molta atenció amb aquest punt, perquè realment és un dels més importants. Si escolliu un model que actua com a reproductor multimèdia i que llegeix MKV (qualitat Blu-Ray) només caldrà que disposeu de qualsevol disc dur (n’hi ha de tot els preus depenent de la seva capacitat d’emmagatzematge) amb pel·lícules en aquest format, és la opció més econòmica i còmode. En cas que no llegeixi aquest format o no ofereixi prestacions de reproducció multimedia haureu de desembutxacar i comprar un disc multimèdia 3D o un reproductor de Blu-Ray 3D (les Playstation 3 i 4 també us serviran), i no són precisament econòmics.

Conversor 2D-3D, i catàleg de pel·lícules i videojocs
Si el televisor disposa de l’opció de transformar 2D a 3D podreu gaudir de totes les imatges del vostre televisor en 3D, però l’experiència no serà ni molt menys comparable a veure imatges en 3D natiu. Ho heu de considerar com una petita opció més. En 3D natiu existeix un extens catàleg de pel·lícules d’animació i documentals, mentre que de la resta de pel·lícules tindrem menys per escollir, tot i que l'experiència de veure un film en 3D no és comparable a fer-ho en 2D. Pel que fa als videojocs actualment l'única consola que ofereix gràfics 3D natius és Playstation 3.

Full HD o UHD (4K)
Clarament UHD si la nostra butxaca ens deix escollir. Hem de tenir present que un arxiu 3D com més qualitat té menys molest a la vista i millor experiència visual ens ofereix, tot i que actualment poc contingut UHD 3D podem trobar.

Quina marca escollir?
Actualment Samsung es la líder mundial en televisions i possiblement la millor opció qualitat-preu pel que fa un televisor 3D. Panasonic segons els experts té els models més potents, però també són els més cars i LG és la que ofereix els models més econòmics.