Jocs de cine, vol. 5: GoldenEye 007

 

En ple 1997, el shooter en primera persona no era un dels gèneres més populars entre el catàleg de les consoles de l’època. El pas de Rare per Nintendo 64 va començar a canviar-ne el panorama.

L’univers Bond, un dels més prolífics de la història del cinema, ha motivat també nombroses aportacions al món dels videojocs. Mentre que alguns títols s’han construït a partir d’un guió original, altres s’han dedicat a adaptar-hi un film en particular. És el cas de GoldenEye 007, un dels més exitosos i recordats pels jugadors.

La pel·lícula GoldenEye es va estrenar als cinemes l’any 1995. Dirigida per Martin Campbell, es tractava de la primera aparició de Pierce Brosnan en el paper de l’agent secret James Bond. L’adaptació arribà a Nintendo 64 de la mà de la companyia Rare, l’agost de 1997.

 

 

GoldenEye 007 és considerat un dels jocs més importants de la consola de 64 bits de Nintendo i un dels primers a oferir una experiència de shooter en primera persona en consola comparable a la d’ordinador, en què era un gènere predominant. En aquest sentit, fou determinant que el comandament de Nintendo 64 incorporés un joystick analògic, que permetia major sensació de control per part de l’usuari i una immersió més aconseguida.

Pel que fa a aspectes com la banda sonora o el disseny d’escenaris i personatges, el joc respectava l’estil del material original. El mode multijugador a pantalla partida també és una de les característiques clau de l’èxit de GoldenEye 007 i un motiu més perquè sigui considerat un joc pioner, dels més importants de l’època i un dels que més han influït en l’esdevenir del shooter en consola.

 

 

GoldenEye 007 no ha sigut reeditat en cap altra plataforma, però sí que disposa d’un remake, publicat primer per a Wii (de títol homònim, 2010) i remasteritzat més tard per a PlayStation 3 i Xbox 360 (GoldenEye 007 Reloaded, 2011).

 

 

—————-
David Pedrós