Jocs de cine, vol. 6: Star Wars

 

La recreativa d’Atari es va atrevir amb les 3D en ple 1983 per a aconseguir el que no s’havia fet fins a aquell moment: recrear l’emoció de l’univers de La Guerra de les Galàxies en un videojoc per primera vegada.

Star Wars és, sense cap dubte, una de les sagues més famoses i més estimades de la història del cinema. Com a tal, i des de l’estrena de la primera pel·lícula, l’any 1977, se n’han succeït desenes d’adaptacions a videojoc. Però abans de títols tan aclamats com el recent Star Wars Jedi: Fallen Order, el rol dels Star Wars: Knights of the Old Republic o l’espectacle pirotècnic dels Star Wars: Rogue Squadron, hi trobem Star Wars, l’arcade original.

La companyia estatunidenca Atari llançà al mercat la màquina de Star Wars a mitjans de 1983 (tan sols un any abans de la fallida de l’empresa, causada pel conegut com a “crash del videojoc”), amb un títol que posava l’usuari en la pell de Luke Skywalker, que havia de fer-se camí entre multitud de TIE Fighters fins a l’enfrontament contra l’Estrella de la Mort.

 

 

Jugablement, prenia la forma d’un shoot’em up sobre raïls en primera persona, que feia ús d’una avançada tecnologia 3D mitjançant gràfics vectorials. Aquests vectors, disposats sobre una pantalla totalment negra (l’espai exterior), s’encarregaven de representar l’escenari i les naus enemigues amb formes geomètriques, punts i línies de diferents colors. Gràcies a la fluïdesa en el moviment i en el combat, el desenvolupament del joc resultava espectacular en tot moment.

D’entre els factors que feien de Star Wars un títol amb una sensació d’immersió superior a la d’altres shooters de l’època, n’hem d’esmentar l’aspecte sonor, amb melodies i gravacions de veu provinents de la pel·lícula, a més del mateix moble, que recorda l’interior d’una nau X-Wing, amb un volant com a comandament de joc. Totes dues decisions, juntament amb la perspectiva en primera persona, contribueixen a submergir el jugador en l’acció fins al final de la partida.

Amb tot, la màquina de Star Wars quedarà en el record per tractar-se d’una adaptació fidel que va compensar amb ambició i originalitat la manca de mitjans tecnològics en un moment, els inicis dels huitanta, amb superpoblació de títols, però poques idees noves.

 

—————-
David Pedrós