La sublim filosofia de vida de Rust Cohle, “True Detective”

La primera temporada de True Detective, i per tant la primera historia conclosa que no tornarà, va acabar. Però a part de la seva banda sonora i multitud de crítiques més o menys encertades sobre aquesta gran obra d’art, podem seguir ressuscitant el seu esperit analitzant-la a fons. Aquest cop li toca el torn a la sublim filosofia de vida del cínic, metafísic, dur i realista detectiu Rust Cohle, personatge (ja de culte) interpretat brillantment pel gran Matthew McConaughey.

true_detective

Què és la religió?
"Si l'única cosa que fa que una persona sigui decent és l'esperança d'una recompensa divina, llavors aquesta persona és un tros de merda, i m'agradaria que sortissin de l’armari més persones així, com més millor. Has d’ajuntar-te amb altra gent i explicar històries que violen cada llei de l'univers només per poder superar el teu maleït dia? Què diu això de la teva realitat?".

Quin és el sentit de la vida?
"He vist el final de milers de vides. Joves, vells, tots tant segurs de la seva pròpia realitat i de que la seva experiència sensorial constitueix una cosa única i individual, alguna cosa amb un propòsit i un significat. Tant segurs que són alguna cosa més que una titella biològica. Però la veritat sempre surt a la llum i tots la veuen. Una vegada que les cordes es tallen tots s’acaben ensorrant".

Què passa quan arriba la mort?
"14 hores mirant imatges de cadàvers i això és el que comences a veure. Els mires als ulls, fins i tot en una foto, i pots llegir-los. Saps el que veus? Li donen la benvinguda. No al principi, però just aquí, en l'últim instant. És indubtablement un alleujament. Perquè tots ells tenien por, i ara veuen per primera vegada, el fàcil que era simplement deixar-se anar. En aquest últim nano segon, veuen el que eren. Tu, tu mateix, tot aquest gran drama, mai va ser més que un bast engany de l'arrogància i l'estúpida voluntat, i pots simplement alliberar-te de tot això, finalment adonar-te que no t'has d'aferrar tant fort. Adonar-te que tota la teva vida, tot el que estimes, el que odies, els teus records, tot el teu dolor, era part d'una mateixa cosa. Era tot un mateix somni, un somni que vas albergar dins d'una habitació tancada, un somni sobre ser una persona. I com en molts somnis, al final hi ha un monstre".

Quin és el sentit de l'existència humana?
"Crec que la consciència humana va ser un tràgic pas en fals de l'evolució. Ens vam tornar massa conscients de nosaltres mateixos, la naturalesa va crear un aspecte separat d'ella, som criatures que no hauríem existir d'acord amb la llei natural. Som coses que funcionen sota la il·lusió de tenir un ésser propi, una acumulació d'experiències sensorials i sentiments, programada per assegurar-nos que som algú, quan en realitat ningú és ningú. Potser el més honorable que podríem fer com a espècie és negar aquesta programació, deixar de reproduir-nos, caminar de la mà cap a la nostra pròpia extinció, una última nit, germans i germanes, excloent-nos voluntàriament d'un contracte injust".

Com l'afecta la seva feina?
"No puc dir que el treball em va fer ser d'aquesta manera. Al contrari, ser com sóc va ser el que em va fer ser adequat per a aquest treball. Abans pensava més sobre això, però quan arribes a certa edat ja saps qui ets. Ara visc en una petita habitació al mig del camp, darrere d'un bar, treballo 4 nits a la setmana i entremig bec. No hi ha ningú que em detingui. Sé qui sóc, i després de tots aquests anys puc dir que hi ha un cert aire de victòria en això".

Que és el talent?
"La vida és prou llarga com perquè siguis realment bo en una sola cosa. Així que vés amb compte en què ets bo".

Què significa la forma circular del temps?
"Aquest és un món en què res no es resol. Algú una vegada em va dir: “el temps és un cercle pla”. Tot el que hem fet i tot el que farem, ho repetirem una i altra vegada. I aquest petit nen i aquesta nena, estaran en aquesta habitació una i altra vegada, una i altra vegada, per sempre".

4 reflexions curtes per tancar
"El món necessita homes dolents. Mantenim als altres homes dolents a ratlla".
"És clar que sóc perillós, sóc policia. Podria fer coses terribles a la gent amb total impunitat".
"En l'eternitat, on no existeix el temps, res no pot créixer, res pot arribar a ser, res canvia. Per això la mort va crear el temps, per cultivar les coses que matarà".
"Jo no dormo, només somio".