Mascles de l’Univers Vol.2: “Tovalló Assassí” John Wayne

 

Marion Michael Morrison, conegut artísticament com a John Wayne, alies “Mr. Tovalló Assassí“, va néixer el 26 maig de 1907 a Iowa, el mateix any en què Nova Zelanda va deixar de pertànyer a l’Imperi Britànic. La seva carrera com a actor va començar el 1920 i va estar sempre rodejada de molta mort fàcil, ampolles de whisky i dels seus inseparables tovallons de coll, que encara creen escola avui en dia. La seva etapa com a director va ser més breu amb tan sols dues produccions a l’esquena, ja que si haguessin estat al davant, les hauria massacrat.

La millor etapa de la seva carrera com a actor la podem situar entre el 1940 i 1970, quan era tota una estrella emergent del cinema bèl·lic i de westerns després de descobrir que els escuradents no li agradaven tant com les armes. A part de treballar en films on la pólvora era tan habitual com l’aigua en els camerinos, també va interpretar papers en pel·lícules romàntiques aprofitant l’irresistible encant d’home dur que tant agradava a les jovenetes fàcils de l’època.

 

john_wayne1

 

Després de quasi mig miler de pel·lícules va guanyar un Oscar gràcies al seu paper en la pel·lícula Valor de llei, tot i que segons els crítics la seva actuació estrella va ser a Centaures del desert on disparava a tot el que es movia amb total impunitat i sense serrar les dents, que això feia de nena.

El seu anticomunisme i carisma el van portar a ser proposat com a candidat a president dels EUA per part del Partit Republicà, tot i que va acabar rebutjant la proposta, ja que ell considerava que un actor no tindria credibilitat a la Casablanca. Finalment va optar per donar suport al seu gran amic Ronald Reagan que en tenia una miqueta més.

Wayne es va casar tres vegades amb 3 dones de parla castellana amb les que va tenir 7 fills, com és evident li agradava disparar el que fos. Finalment la seva llegenda es va acabar l’11 de juny de 1979 quan un càncer d’estómac se’l va emportar a  l’altre món.

 

john-wayne