40.000 dòlars o 4 anys de presó per usar bosses de plàstic

Els que produeixen, venen o fins i tot usen bosses de plàstic correran el risc de presó de fins a quatre anys o multes de 40.000 dòlars en un país que s’ha pres molt seriosament reduir la contaminació plàstica. Aquest país pioner en emprar la llei més dura contra el consum plàstic és Kenya. La nació de l’est d’Àfrica s’uneix a més de 40 països més que han prohibit, parcialment prohibit o gravat bosses de plàstic d’un sol ús, incloses Xina, França, Rwanda i Itàlia.

Moltes bosses es desplacen cap a l’oceà, torturen tortugues, aturen el vol de les aus marines i omplen els estómacs dels dofins i les balenes amb residus fins que moren de fam.

“Si seguim així, el 2050, tindrem més plàstic a l’oceà que peix”, va dir Habib El-Habr, expert en deixalles marines que treballa amb el programa de l’ONU a Kenya.

Les bosses de plàstic tarden entre 500 i 1.000 anys a descompondre’s, i també entren a la cadena alimentària humana a través de peixos i altres animals. Als escorxadors de Nairobi, algunes vaques destinades al consum humà van treure fins a 20 bosses dels seus estómacs.

Samuel Matonda, portaveu de l’Associació de Fabricants de Kenya, va dir que costaria 60.000 llocs de treball i obligaria a tancar 176 fabricants. Kenya és un important exportador de bosses de plàstic per a la regió.

“Els efectes de rebot serà molt greu”, va dir Matonda. “Fins i tot afectarà a les dones que venen verdures al mercat: com els seus clients portaran les seves compres a casa?”

Cadenes de supermercats grans de Kenya com ara Carrefour i Nakumatt de França ja han començat a oferir als clients bosses de tela com a alternatives.