[Crítica 2] “Star Wars: L’ascens de Skywalker”

 

Un encertat exercici de cohesió, un bon film d’aventures i un gran treball de la Força. Tot un desafiament. Ha de ser una tasca molt difícil lligar nou pel·lícules d’una saga tan important però podem dir, sense cap mena de dubte, que Abrams i Terrio se’n surten amb escreix.

Igual de difícil és fer-ne una ressenya sense aixafar la guitarra a ningú, ja que aquest nou episodi és un seguit de situacions que poden, si més no, sorprendre a l’espectador. Però tranquils, en aquesta ressenya tampoc farem spoilers.

 

Pòster de l’il·lustrador Hugh Fleming per a l’estrena australiana.

 

Primer hi havia d’haver una connexió patent amb els dos films anteriors, i més quan Els últims Jedi va semblar distanciar-se una mica del que potser Abrams tenia al cap des d’un principi (potser l’error de la trilogia ha estat no donar-la tota a J.J. Abrams, un cineasta consumat, més experimentat i fan acèrrim de la saga galàctica, dels que realment l’entén; en mans d’un altre podria haver estat un autèntic despropòsit). A L’Ascens de Skywalker fins i tot hi ha escenes que deixen més ben parat el film anterior.

 

 

No hi ha dubte que Abrams ha sabut recuperar aquella màgia i el sentit d’aventura que Lucas en part va oblidar amb els episodis I, II i III (però sí que tenien una cohesió global més clara. Com veieu, l’univers Star Wars és tot un cúmul de sensacions que van i venen). Aquí, podem dir que la connexió amb la resta de pel·lícules es soluciona de manera molt eficient, entenedora i tangible. Recordem-ho, no ha de ser fàcil. I sincerament aquest film lliga molts aspectes que necessitaven resposta, en ocasions que certament no deixen respir i reculls musicals de tota la saga com sempre sublims que encara donen més sentit d’unió. La força de Williams tampoc deixa indiferent en aquesta nova entrega.

 

 

Per alguns aquesta nova trilogia té molts errors però indubtablement en ells no hi afegirem l’actuació a càrrec de tots els actors (alguns amb un carisma faltat a moltes superproduccions i el descobriment d’una actriu portentosa com és Daisy Ridley, encarnant una nova heroïna per a noves generacions; els seus moments són d’una força aclaparadora), uns efectes especials pràctics i uns efectes digitals que no eclipsen mai la història, en tres films visualment molt competents amb aires de cinema clàssic i no tanta nitidesa digital, amb alguns plans magistrals que podrien passar directament als annals de la saga o el cinema en general. A l’episodi IX, l’aventura, l’humor no exagerat i les espases de llum estan a l’ordre del dia.

A trets generals L’Ascens de Skywalker és un film frenètic. Això per alguns pot ser un avantatge, per altres un punt en contra. No hi ha temps per perdre i si un es deixa portar es poden gaudir (com un nen!), ben agafats a la cadira, d’alguns moments impactants. La història es podia obrir després dels dos exercicis anteriors, i ho fa. Hi ha acció filmada amb mestria, tensió, emoció, humor i petits personatges nous i hilarants que poden fer les delícies de qualsevol espectador, convertint-se possiblement en els més entranyables. Hi ha un seguit de referències a tota la saga però totes pel bé de la història. I conté tants moments destacables que és impossible mencionar-ne un. Millor que cadascú en tregui les pròpies conclusions. Per moments fins i tot és arriscada i fosca, molt fosca, gràcies a alguns personatges i al treball introspectiu de la Força. Aquesta entrega fa un pas més i no hi ha dubte que és el film on la Força és més explorada a fons a tots els nivells.

 

 

 

La crítica general sembla tenir una opinió confusa però aquí cadascú ha de valorar els seus gustos. No és un film gens avorrit, hi ha moments i personatges antològics i visualment és una autèntica meravella. Amb això ni hauria d’haver prou per no dubtar en gaudir d’un excel·lent film a una pantalla de cinema. Aquest film tanca una saga de manera més que satisfactòria i almenys una oportunitat se li ha de donar. Perquè se la ben mereix. El vostre nen interior ho agrairà.

Valoració ★★★★

—————————
Carles Vilar
https://www.facebook.com/carlesvilaroficial/