Freedom, el documental definitiu del llegendari cantant George Michael

 

Freedom, possiblement cap altra paraula pot definir millor el que va ser Georgios Kyriacos Panayiotou, conegut com a George Michael, paraula que també dóna títol al seu documental postum publicat el passat 2016, i dirigit per ell mateix al costat del seu amic i mànager David Austin poc abans de la seva inesperat final.

Kate Moss, Elton John, Stevie Wonder, Nile Rodgers o Jean-Paul Gaultier i icones més actuals de l’escena com Liam Gallagher donen el seu punt de vista sobre l’artista.

Tots ells destaquen d’inici el seu valor musical com una cosa perceptible fins i tot des dels seus primers passos amb el pop per a adolescents amb la formació Wham !, en plena recessió britànica durant els anys 80. Ja en solitari, va aconseguir confeccionar un nou personatge, més sofisticat, algú “que pogués estar a l’altura de Madonna, Michael Jackson o Prince“, un moment que va arribar amb la publicació del seu primer àlbum en solitari, Faith (1987).

“El 1988 George Michael es va convertir en l’artista de major èxit comercial del món. “Aquesta és una història sobre com la fama i la tragèdia van intervenir per canviar per sempre el curs de la seva història”, proclama una veu ‘en off’ en els primers minuts de Freedom.

La por de no estar a l’alçada i la solitud, exacerbada per una homosexualitat reprimida des que va estampar la seva signatura en un contracte amb la multinacional Sony, el van acompanyar al principi, més encara quan hits com I want your sex, Careless Whisper o la mateixa Faith el van posar de forma constant en el punt de mira. En un dels moments més esgarrifosos del documental recorda com la ombra del sida va treure el cap per primer cop a la seva vida quan Anselmo (el seu primer gran amor) va viatjar al Brasil per a fer-se la prova i van passar el Nadal separats, ignorant el seu entorn, sota l’amenaça que també ell pogués haver contret la malaltia.

Aquestes i demés històries d’aquest gran artista les podreu trobar explicades al documental Freedom, inclòs el litigi que el va convertir en el primer gran artista en voler trencar el seu contracte amb una gran discogràfica, procés en el que no va rebre el suport de cap artista en cap moment, com bé es remarca. I és que George Michael mai es va rendir per molt difícil que fos la situació.