“Está bien que no estés bien”, o com afrontar el dol i la pèrdua en una cultura que no els comprèn

 

L’assagista, psicoterapeuta, oradora i escriptora nord-americana Megan Devine, va veure impotent com el seu marit moria ofegat. “Era un home fort, estava sa. Feia tres mesos que havia complert quaranta anys. Amb les seves habilitats i la seva experiència, no hi havia cap raó perquè s’ofegués. La seva mort va ser fortuïta, inesperada i va estripar tot el meu món”. La tràgica mort del seu espòs la va portar a experimentar un dolor no comparable a cap altre, però també a reflexionar sobre aquest patiment i a escriure un llibre per a poder ajudar a altres persones en situacions semblants a la seva.

 

Megan Devine conclou que la forma que té la nostra cultura de tractar el dol no serveix, ni ens és saludable

 

Está bien que no estés bien és un llibre publicat al nostre país per Ediciones Obelisco que qüestiona la forma en què ens acostem a la mort dels nostres éssers estimats. Molta gent creu que el suport als familiars d’un difunt ha de servir per fer desaparèixer el dolor que senten. Moltes persones consideren que es tracta d’una emoció que s’ha de combatre immediatament, una experiència que s’ha de superar al més aviat possible i deixar-la en el passat. Megan Devine, a través de les planes del llibre Está bien que no estés bien, ens explica el perquè aquesta creença és falsa, però està tan acceptada que deixa a molta gent afligida amb la sensació d’estar completament sola, abandonada al cim de la seva gran muntanya de dolor. Atès que no parlem de la realitat de la pèrdua, els afectats senten que els ha passat alguna cosa estranya, anormal o erroni.

 

I no hi ha res d’erroni en el dolor, és una resposta sana a la pèrdua

 

Que el duel faci mal no vol dir que sigui dolent. A través de diverses històries reals incloses en el llibre Está bien que no estés bien, Megan Devine esdevenir desafia la meta prescrita d’haver de tornar com més aviat millor a una vida “normal i feliç” després de la mort d’algú a qui volíem. La seva proposta és la de construir una vida que integri aquest dolor i el comprengui, en lloc de tractar de superar-lo o desfer-se’n.

A través d’històries, investigacions, consells i pràctiques creatives basades en l’atenció plena, ofereix una guia única a través d’una experiència que tots hem d’enfrontar tard o d’hora: a les nostres vides personals, en les vides d’aquells que estimem i en el món en general. Está bien que no estés bien, és un llibre per a persones afligides, per als que els aprecien i per a tots aquells que busquen estimar-se millor a si mateixos i als altres.