Què passaria si visquéssim de veritat “Interstellar”?

I si ens enfrontéssim de veritat a un dilema com el que planteja Christopher Nolan a Interstellar? Què diu la ciència actual sobre tot el que veiem en aquesta sublim pel·lícula? Si no l’heu vista, no seguiu llegint! Spoilers!

Interstellar ens planteja un futur on la humanitat és víctima d’un desastre ecològic sense precedents on milers de milions de persones moren, l’economia està enfonsada i la situació sociopolítica està col·lapsada. L’única sortida possible és investigar on duu un forat negre descobert prop de Saturn, similar a un model descrit per Einstein i Rosen. Aquest explica que dos punts poden connectar-se a través de l’espai de manera que es pot viatjar en un instant a milers de bilions de quilòmetres. Actualment la comunitat científica creu que aquests túnels només són estables durant fraccions de temps que ni podem arribar a entendre i que inclús la llum seria capaç de travessar-los.

Però què passaria si aconseguíssim passar? Probablement la seva colossal força simplement ens faria desaparèixer, esborrant totalment la nostra existència, i és que parlem d’una de les forces més monumentals de l’Univers, i només una inusual paradoxa aconseguiria que arribéssim a l’altre costat sencers. En cas d’aconseguir-ho, i que a l’altra banda ens trobéssim un sistema format per tres planetes que orbiten al voltant d’un forat negre sense estrella, com a la pel·lícula, aquests serien inhabitables, llocs increïblement freds, deserts erms de pols, roques i gel, on la humanitat ho tindria extremadament difícil per a viure.

Però no tot a Interstellar està tant allunyat de la ciència actual, i remarquem “ciència actual” perquè al llarg de la història moltes teories han estat totalment corregides, i més quan parlem de les forces desconegudes de l’Univers de les quals pràcticament no en sabem res. Segons el físic Kip Thorne, un dels assessors científics de la pel·lícula, el forat negre que veiem a la pel·lícula està perfectament recreat a nivell visual i conceptual “un raig en forma de matèria girant i cremant a nivells increïbles.”

 

Interestellar_real