Clàssic del mes, vol. 12: Half-Life 2

 

Quinze anys es compleixen de l’arribada d’un dels clàssics moderns per excel·lència del panorama videolúdic. Un títol que va fer de la narrativa immersiva i de la fusió de gèneres els seus principals trets característics.

La història de Gordon Freeman començava amb el llançament del primer Half-Life, l’any 1998. En plena època d’esplendor dels shooters en primera persona (per a ordinador, sobretot), el joc desenvolupat per Valve hi aportava noves idees que el diferenciaven de la base canònica del gènere. Half-Life presentava una gran capacitat d’immersió en la història, acompanyada d’unes possibilitats jugables que no es limitaven al fet de disparar.

El novembre de 2004 fou la data escollida per a la vinguda de l’esperada seqüela, Half-Life 2. Una obra que ens posava de nou en la pell del doctor Freeman, en una ambientació futurista a l’altura dels clàssics del cinema de ciència-ficció. A pesar d’aquesta aparença “de pel·lícula”, la trama del joc avançava sense fer ús de cap escena cinemàtica durant la partida, cosa que ja ocorria al primer Half-Life.

 

 

A nivell jugable s’hi ampliaven encara més les distàncies amb el joc de tirs prototípic, en oferir unes mecàniques molt diverses que convidaven contínuament el jugador a resoldre-hi les situacions sense disparar més del necessari. A més a més, l’avançada física de què disposava feia possible que les noves armes aprofitaren la interacció amb la pràctica totalitat d’elements de l’escenari. Dos factors que ajuden a distingir cadascuna de les fases del joc fins a convertir-les en quelcom únic dins de l’aventura.

Half-Life 2 va demostrar que el progrés tecnològic pot comportar, a més de millores gràfiques, avanços en la construcció de la ficció en els videojocs, i es manté, així, com a exemple d’integració harmoniosa entre jugabilitat i narració. El podeu trobar a Steam, en solitari o com a part del recopilatori The Orange Box, que inclou també les seqüeles Half-Life 2: Episode One i Half-Life 2: Episode Two, juntament amb Portal i Team Fortress 2. Si el voleu jugar en consola en teniu l’adaptació a Xbox i el mateix The Orange Box per a Xbox 360 i PlayStation 3.

 

 

——————
David Pedrós