La història del llibre de Lobsang Rampa, veritat o mentida?

Existeix un llibre autobiogràfic titulat El Tercer Ull, escrit per Lobsang Rampa i publicat per primer cop l’any 1956 al Regne Unit, on el propi autor explica les seves vivències fins arribar a ser nomenat monjo tibetà. El problema sorgeix quan dins d’aquest curiós llibre l’autor explica les seves experiències amb les ciències ocultes, com per exemple els viatges astrals, la reencarnació, la percepció de les aures, el contacte telepàtic i fins i tot un encontre amb una família de Yetis, tot combinat amb una minuciosa descripció de la vida i costums del Tibet i dels seus paisatges. A dia d’avui ningú ha pogut demostrar que Lobsang Rampa era un gran farsant o un monjo tibetà cansat d’amagar els secrets del Tibet. El que sí que és cert és que el llibre va ser un autèntic rècord de vendes i va apropar la cultura budista al món occidental durant els anys 50, que en aquell llavors no era ni molt menys tant coneguda com a dia d’avui. Així doncs va ser veritat o mentida?

Veritat?

L'explorador i tibetologista Heinrich Harrer no es trobava convençut sobre l'origen del llibre i va contractar a un investigador privat de Liverpool anomenat Clifford Burgess per investigar a Rampa. Segons la seva investigació l'autor d'El Tercer Ull era Cyril Henry Hoskin, que havia nascut a Plympton i era el fill d'un lampista. Cyril mai havia visitat el Tibet i el 1948, va canviar legalment el seu nom al de Carl Kuon Suo abans d'adoptar el nom de Lobsang Rampa. La premsa britànica de l’època el va rastrejar fins a Howth a Irlanda per fer-lo parlar. No va negar haver nascut com a Cyril Hoskin, però va declarar ser l’esperit del monjo tibetà Lobsang Rampa. Tots aquells que vulguin acceptar el llibre com a cert tenen dos opcions, acceptar que el fill d’un lampista de Plympton va ser posseït voluntàriament per l’esperit d’un monjo budista o que Cyril va ser la persona escollida per algú del Tibet per a publicar totes les informacions, ja que curiosament la seva desaparició va coincidir amb la mort de la mare de l’actual Dalai Lama, un fet que va fer pensar a alguns que allò era més que una casualitat. Actualment se’l dona per mort, tot i que els rumors apunten a que va desaparèixer voluntàriament del mapa en morir la seva font.

Mentida?

Cyril Henry Hoskin va ser un escriptor fora de sèrie, el qual va obtenir informació de la vida i costums del Tibet, i la va barrejar perfectament amb teories sobrenaturals, en un moment on les fonts d’informació sobre aquests temes eren quasi bé nul·les i disposava d’un mínim de recursos per aconseguir-les. Tot i això indiscutiblement es va erigir com un lider de vendes i un fenòmen social que encara avui dia genera dubtes i crea debat.

Amb quina de les dos teories us quedeu?